Mesec april je obarvan v modro – je mesec zavedanja o avtizmu

Tudi v Centru za pomoč otrokom in staršem želimo prispevati k ozaveščanju za boljši jutri oseb z avtizmom.

V četrtek, 4. 4. 2019 se dobimo pred Osrednjo knjižnico v Celju, Muzejski trg 1 a, Celje.

Od 17:00 do 18:00 bomo pred knjižnico pihali in delili modre balone. Vabim vas, da se nam pridružite.

Ob 18.00 bomo vsi skupaj, otroci in starši, sorodniki in prijatelji odšli na pohod z modrimi baloni po mestu.

2. april – svetovni dan zavedanja o avtizmu

Jutri je 2. april – svetovni dan zavedanja o avtizmu. Mnogi zmotno mislijo, da je to praznik avtizma. Ne gre za praznovanje, gre za ozaveščanje. Ozaveščanje, da je med nami vedno več otrok in družin, ki jih “hočejo – nočejo” doleti avtizem. Starši smo različno dobro pripravljeni na rojstvo in vzgojo otroka, zagotovo pa nihče od nas ni pripravljen na vzgojo in skrb za otroka s posebnimi potrebami. Ne izberejo ga prostovoljno. A jim je dan za celo življenje. Mnogi odrasli z avtizmom potrebujejo pomoč, skrb in asistenco celo življenje. Niso pripravljeni na otroka, ki se ne razvija tako, kot bi si starši želeli, pričakovali. Ne znajdejo se, ne vedo, kaj se z otrokom dogaja. Ne vedo, kako mu pomagati, kako preživeti dan, ko otrok cele noči ne spi, kako pomagati sebi, da zmorejo mirno reagirati, ko ima otrok zaradi čustvene ali senzorne stiske napad joka, besa, ki lahko traja tudi pol ure ali eno uro. Po možnosti nekje sredi trgovskega centra. Ko boste naslednjič videli otroka, ki kriči in leži na tleh, pojdite mirno mimo, brez radovednih in čudnih pogledov, in brez pripomb, da je otrok razvajen. Ne sodite, če ne veste. Ne sodite, če ne znate pomagati. Lahko samo vprašate mamo, če ji lahko kako pomagate, to je vse. 

Avtizem je kot mavrica – otrok, ki se po svojih značilnostih nahaja na eni strani mavrice je lahko popolnoma drugačen kot ta, ki je na drugi strani mavrice.

Živimo v družbi, ki daje prednost hitrim, uspešnim, tipičnim. Živimo v družbi, ki ne-tipično kritizira, prezira, obsoja, si zatiska oči, da tega ni, kljub polnim ustom, kako sprejemamo drugačnost. Ta družba sprejema drugačnost samo do tam, kot jo razume in do tam, ko nam ni potrebno nič drugače ravnati, ne spremeniti sebe. Naprej ne. Otroci z avtizmom so ne-tipični. Vsak je zase svoj svet. Redko kdo jih zares razume. Zato jih okolica ne sprejema. Avtizem je kot mavrica – otrok, ki se po svojih značilnostih nahaja na eni strani mavrice je lahko popolnoma drugačen kot ta, ki je na drugi strani mavrice. Še vedno pa so vsi – LJUDJE. Ljudje, ki potrebujejo razumevanje, ljubezen, pomoč, veliko pozornosti, podpore in terapij. Med njimi so takšni, ki se nikoli ne naučijo reči »mami, rad te imam«, mogoče niti razumljivo povedati, da so lačni. Med njimi so tudi takšni, ki odlično rišejo. Imajo popoln posluh. Govorijo tekoče tuje jezike, tudi že pri 3 ali 4 letih. Tudi takšni, ki odlično računajo. Tudi takšni, ki ne želijo pisat, morda pa dobro rišejo. Nekateri imajo »meltdown« zaradi čustvenega in senzornega stresa vsak dan, nekateri redko. Nekateri spijo samo 3 ure na noč. Nekateri jedo samo 3 vrste hrane. Nekateri ostanejo v plenicah celo življenje. Mnogi med njimi ne razumejo naših obraznih izrazov, govorice telesa. Ne razumejo šale in sarkazma. Razumejo pa fiziko, ali pa tudi ne. Mnogi imajo senzorne težave, zmoti jih vonj, hrup, svetloba, gibanje, nered… Nekateri imajo radi rutino, predvidljivost. Vsi pa razumejo jezik spoštovanja, ljubezni, sprejemanja, potrpežljivosti in ga sprejemajo, četudi ga vsi ne znajo uporabljati. 

Živimo v družbi, ki pusti družine, da se znajdejo same, vsaka po svoje. Poznam nekaj izjemnih družin, mam in očetov z veliko začetnico. Mam, ki bi si zaslužile naziv Slovenke leta. Očetov, ki so strpni in ljubeči do svojih otrok z avtizmom in jih toplo pomirijo, ko imajo otroci slabe trenutke. Poznam družine, ki komaj še zmorejo nositi breme, ki jim ga nalaga avtizem, avtizem, ki si ga niso samo izbrali. Poznam družine, ki ne zmorejo tega bremena in se razidejo. Otroci ostanejo v breme mami, ki je ujeta v avtizem in z njim povezane številne težave. 

Ko boste naslednjič videli otroka, ki kriči in leži na tleh, pojdite mirno mimo, brez radovednih in čudnih pogledov, in brez pripomb, da je otrok razvajen. Ne sodite, če ne veste. Ne sodite, če ne znate pomagati.

Zato ozaveščamo, da se bo ta družba prebudila in pomagala tem otrokom in odraslim z avtizmom ter njihovim družinam. Da bo med mladimi z avtizmom manj depresije, samomorov in zatekanja v svet računalnikov, ki so predvidljivi in ne sodijo. Zato, da bodo mame in očetje lahko kdaj imeli kakšen popoldan samo zase. Zato, da bodo mladi z avtizmom v šoli vključeni in ne izključeni, da bodo lahko končali srednjo šolo, gimnazijo, fakulteto in bodo lahko dobili službo in postali samostojni posamezniki. Zato, da bodo lahko družine živele čim bolj mirno življenje. Takšnega, kot nas ga živi večina. Zato se nam v četrtek pridružite, da izkažemo pripravljenost na sprejemanje drugačnosti, da izkažemo, da nam je mar.

Bodite na tekočem in se prijavite se na naše e-novičke!

Obljubimo, da vam s prijavo na naše e-novičke ne bomo zasmetili mail-boxa. V e-novičkah boste prejemali aktualne informacije o naših delavnicah in izobraževanjih, predvsem tistih, ki so brezplačne. Torej, le tisto, kar želite vedeti.

Morda vas zanima tudi:

Pred- bralne spretnosti

Pred- bralne spretnosti

Pred- bralne spretnosti, ki jih mora otrok osvojiti, preden ga učimo brati in pisati so spretnosti, ki spodbujajo pri otroku proces učenja branja. 

Čička – Čačka 2022

Čička – Čačka 2022

Preden bo vaš otrok začel pisati, mora razviti pred-pisalne spretnosti, in preden bo začel brati, mora razviti pred-bralne spretnosti.

Pihamo 10. svečko

Pihamo 10. svečko

20. februar je dan, ko smo pred desetimi leti ustanovili Center za pomoč otrokom in staršem v Žalcu. V tem času smo prehodili razgibano pot razvoja našega Centra.  Skupaj s sodelavkami se ves čas dodatno izobražujemo, da lahko podpremo otroka in njegovo družino, ko...

Pin It on Pinterest

Share This