Kako lahko otrok razvija grafomotoriko na zabaven način?

Ste že kdaj pisali ali risali z zaprtimi očmi ali celo z obema rokama hkrati? Mi se bomo s tem sproščali in zabavali na naših delavnicah Rišemo pajkove mreže. Hkrati pa bomo urili tudi kreativost in grafomotoriko ter pozornost in vztrajnost. Grafomotorika ni pomembna za otroka samo v času šolanja, temveč nas pisanje spremlja celo življenje. Kljub mnogim možnostim zapisovanja s pomočjo računalnika, tablice in drugih pripomočkov, pa strokovnjaki opozarjajo na izjemen pomen pisanja z roko, in seveda tudi risanja. Pisanje in risanje pripomoreta k razvoju možganov. Na delavnicah bomo z otroki malo telovadili in malo risali in barvali, predvsem pa se bomo tudi zabavali, se sproščali z zabavnimi in zanimivimi tehnikami risanja in se družili. 

Za izboljšanje fine motorike in grafomotorike ni dovolj izvajati vaje samo za držo pisala, risanje in pisanje. Začeti je potrebno na področju celega telesa. Izvajali bomo vaje za grobo motoriko po programu INPP (avtorica knjige Assessing Neuromotor Readiness for Learning, Sally Goddard Blythe), s katerimi vplivamo med drugim tudi na razvoj otrokove drže telesa, koordinacije, ravnotežja in vizualno – motorične integracije. Ko podpremo telo na nivoju grobe motorike, lahko steče tudi proces razvoja fine motorike in grafomotorike. Gibalne vaje se izvajajo najmanj 9 mesecev. Na začetku se izvede enostaven likovni test, ki ga ob koncu delavnic ponovimo. Otrok bo na vsaki delavnici spoznal nove gibalne vaje, se spremenil v gosenico, morsko vetrnico, žabo in še kaj… Prejel  bo pisna navodila, kako se vaje izvajajo, ki jih bo potem lahko izvajal tudi doma. Za dober rezultat je priporočljivo, da jih izvaja 5 x na teden po 15 minut.

Otroci, ki imajo težave z grafomotoriko pogosto izgubijo voljo do risanja in pisanja. S tehnikami risanja fraktalne risbe z zaprtimi očmi (avtorica Tanzilija Polujahtova, ruska klinična in družinska psihologinja) in z zabavnim risanjem  z obema rokama hkrati, z različnimi predmeti, ki puščajo sled, na različne površine in z različnimi barvami otrok zmanjša strah pred risanjem. Skozi igrivo in zabavno risanje pridobi veselje do risanja, razvija grafomotoriko in ustvarjalnost.

Ob zanimivih zgodbah o pajku Vidu (avtorici Martina Kosec in Sanela Grazia, http://www.crtanje-fraktala.com/) bomo spoznavali različne črte in barve, risali z zaprtimi očmi, raziskovali različne pritiske pisala na podlago, narisali svoje novoletne želje za naše bližnje … Nasmejali se bomo portretom, ki jih bomo narisali z zaprtimi očmi. Risali bomo z desno, z levo, z obema rokama in se ob tem zabavali.

Za razvijanje socialnih veščin bomo risali skupinske risbe, kjer se bomo prilagajali drug drugemu in se naučili potrpežljivosti in sprejemanja drugačnosti, svoje lastne in prijateljeve.

Svoje izdelke, navodila za vaje in likovne izdelke, začetni in končni test bomo zbrali v portfolio, iz katerega bo  viden napredek pri razvoju grafomotoričnih spretnosti otroka.

Otroci z neustrezno držo pisala bodo na delavnicah lahko preizkusili različne nastavke za pisanje in dobili po potrebi tudi dodatne vaje za ustrezno držo pisala.

Ciljna skupina

Ciljna skupina so otroci od 7. do 12. leta starosti.

Kdaj in kje

Kje: Center za pomoč otrokom in staršem, Žalec, Ulica Ivanke Uranjek 1.

Kdaj: brezplačna predstavitvena delavnica za otroke in starše bo zadnji torek v septembru, 24. 9. 2019 ob 18:00.

Redna srečanja bodo potekala potem vsak 2. torek v mesecu od oktobra do junija od 17:00 do 19:00. Junija bomo izvedli 2 srečanji, saj bomo na zadnjem srečanju proslavili naše uspehe in ga namenili razstavi izdelkov. Skupaj bomo izvedli 10 srečanj.

Število prostih mest je omejeno.

Cilji delavnic

  • Otrok z rednimi gibalnimi vajami izboljša bilateralno koordinacijo, telesno držo in ravnotežje.
  • Z gibalnimi vajami aktiviramo proprioceptivni in vestibularni sistem, ki sta med drugim odgovorna tudi za pozornost.
  • Otrok izboljša gibalne vzorce, tudi grafomotoriko.
  • Otrok izboljša vizualno – motorično integracijo.
  • Otrok premaga strah pred risanjem.
  • Otrok nadzira pritisk pisala na podlago.
  • Otrok se sprosti z zabavnim risanjem in razvija ustvarjalnost.
  • Krepi pozornost in vztrajnost.
  • Razvija socialne veščine.

Predstavitev delavnic

Predstavitev delavnic za otroke in starše bo v torek, 24. septembra 2019 ob 18:00 v  Centru za pomoč otrokom in staršem v Žalcu. Prve informacije pa lahko dobite že na naši stojnici v petek, 20.9.2019 od 16:00 do 19:00 v Velenju, na 4.dobrodelnem teku Otrok otroku, Zmagamo, ko si pomagamo, ki ga organizira podjetje Plastika Skaza.

Prijave na brezplačno predstavitveno delavnico

Prijave na brezplačno predstavitveno delavnico so obvezne. Prijavnico izpolnite preko spletnega prijavnega obrazca.

Prijava na predstavitveno delavnico

Se želite udeležiti predstavitvene delavnice za razvoj grafomotorike in ustvarjalnosti? Predstavitvene delavnice se lahko brezplačno udeležite s prijavo.

Delavnice v sliki

Bodite na tekočem in se prijavite se na naše e-novičke!

Obljubimo, da vam s prijavo na naše e-novičke ne bomo zasmetili mail-boxa. V e-novičkah boste prejemali aktualne informacije o naših delavnicah in izobraževanjih, predvsem tistih, ki so brezplačne. Torej, le tisto, kar želite vedeti.

Morda vas zanima tudi:

Pohvaliti ali pokazati glasno na otrokovo napako?

Pohvaliti ali pokazati glasno na otrokovo napako?

V tej pomladi opravljam bistveno več specialno pedagoških pregledov kot je  bilo to značilno za pretekla obdobja v tem letnem času. Korona terja svoj davek. Otroci so v vedno večji stiski, nekateri odrasli okoli njih, zlasti nekateri učitelji, pa neizprosni in...

Pomen igre vlog za razvoj otroka

Pomen igre vlog za razvoj otroka

Čas je, da otrokov iPad zamenjate za Barbiko!  Čas je, da iPad zamenjate za Barbike, saj študije kažejo, da otrok, ki se igra s punčkami ali z lutkami več govori o tem, kar druge osebe  čutijo in mislijo, kot če se otrok igra z elektronskimi napravami in ekrani. V...

Pred- bralne spretnosti

Pred- bralne spretnosti

Pred- bralne spretnosti, ki jih mora otrok osvojiti, preden ga učimo brati in pisati so spretnosti, ki spodbujajo pri otroku proces učenja branja. 

Pin It on Pinterest

Share This