Projekt MeWe

Povezali smo se s Fakulteto za družbene vede v Ljubljani. Njihovi sodelavci izvajajo projekt podpornega programa za mlade (15-17 let), ki izhajajo iz družin, kjer ima kdo izmed družinskih članov bolezen (akutno, kronično, duševno bolezen), odvisnost ali se zdravi za odvisnostjo, posebne potrebe, oviranosti in podobno. Če bo dovolj prijav, bodo delavnice izvajali v našem Centru za pomoč otrokom in staršem v Žalcu. Delavnice so brezplačne. Interes za udeležbo pošljite na ">. Če bo dovolj prijav, bomo organizirali delavnice po programu.

O programu

Kaj?

Brezplačni podporni program za mlade (15-17 let), ki izhajajo družin, kjer ima kdo izmed družinskih članov bolezen (akutno, kronično, duševno bolezen), odvisnost ali se zdravi za odvisnostjo, posebne potrebe, oviranosti in podobno.

Za koga?

Mladi, ki imajo poleg običajnih razvojnih vlog v šoli in med vrstniki ter družini še posebno vlogo – pomagajo enemu izmed članov družine ali prijatelju, ki potrebuje pomoč, velikokrat nehote prevzemajo stopnjo odgovornosti, ki jo običajno pripisujemo odraslim. Nemalokrat opravljajo pomembne naloge nege, so v pomoč ali podporo članu družine ali prijatelju, ki je invaliden, ima eno od kroničnih bolezni, težave z duševnim zdravjem ali drugo stanje, zaradi katerega potrebuje nego. Lahko gre za zgolj za druženje, klepet in poslušanje ali pa za zahtevno oskrbo ali nego, na primer babice, dedka, enega od staršev, sorojenca ali prijatelja.

Mlade lahko prevzemanje nalog podpore, ne da bi bili na to pripravljeni – ob drugih pomembnih razvojnih nalogah, kot so izobraževanje, družabno življenje, osebna identiteta –, resno obremeni in vpliva na njihovo duševno zdravje in počutje.

Kaj bodo udeleženci pridobili?

  • Udeleženci se bodo naučili tehnik sproščanja in čuječnosti ter krepili veščine spoprijemanja z neprijetnimi mislimi.
  • Izvajali bodo aktivnosti, ki jim bodo pomagale bolje razumeti svoja čustva in doživljanje samih sebe in svojih življenjskih situacij, prepoznavali bodo svoje vrednote in se učili ravnanja v skladu z njimi.
  • Spoznali bodo vrstnike, ki se soočajo s podobnimi situacijami, in krepili svojo podporno mrežo.
  • Te veščine bodo z mladimi ostali skozi celo življenje in jih bodo lahko s pridom uporabljali tudi v svoji odrasli dobi.

Kako?

  • 5-10 mladih + 2 izvajalca
  • 7 tedenskih delavnic, ki se izvedejo v sedmih zaporednih tednih.

Več informacij o projektu najdete tukaj.

O izvajanju programa

Izvajata ga usposobljena izvajalca, oba psihologa, ki sta v celoti plačana iz H2020 projekta. Program je za udeležence popolnoma brezplačen.

Program izvedemo na kraju oziroma v prostoru, kjer se nahajajo dijaki (šola, dijaški dom, mladinski center) in v terminu, ki ga dogovorimo skupaj z zainteresiranimi dijaki.

Kdaj?

Po dogovoru s posamezno organizacijo oziroma skupino.

Izvajanje programa v celoti financira Evropska komisija.

Bodite na tekočem in se prijavite se na naše e-novičke!

Obljubimo, da vam s prijavo na naše e-novičke ne bomo zasmetili mail-boxa. V e-novičkah boste prejemali aktualne informacije o naših delavnicah in izobraževanjih, predvsem tistih, ki so brezplačne. Torej, le tisto, kar želite vedeti.

Morda vas zanima tudi:

Delavnice za učenje socialnih veščin 2022 / 2023

Delavnice za učenje socialnih veščin 2022 / 2023

Vpis otrok in mladostnikov v delavnice za učenje socialnih veščin za leto 2022 / 2023 Delavnice ponujajo možnost izkustvenega učenja. Otrokom in mladostnikom so predstavljene teme, ki so njim zanimive in starostno ustrezne. Teme jim strokovni delavci predstavimo na...

Pohvaliti ali pokazati glasno na otrokovo napako?

Pohvaliti ali pokazati glasno na otrokovo napako?

V tej pomladi opravljam bistveno več specialno pedagoških pregledov kot je  bilo to značilno za pretekla obdobja v tem letnem času. Korona terja svoj davek. Otroci so v vedno večji stiski, nekateri odrasli okoli njih, zlasti nekateri učitelji, pa neizprosni in...

Pin It on Pinterest

Share This